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Smog Check Licensing Restructure Questions and Answers 

 
 

1 Q: What is the Smog Check Licensing Restructure?  
 

A: The Smog Check licensing restructure realigned the program’s licensing 
requirements with the best practices in automotive repair industry and 
marketplace.  The restructure separated the Smog Check test-and-repair 
technician licenses into separate Inspector and Repair Technician licenses.  
The restructure also established a new Repair-Only station license, in 
addition to the existing Test-Only and Test-and-Repair stations.   
 

Restructure License Options: 
Individuals  Stations 

*Smog Check Inspector  Test-Only 

Smog Check Repair Technician Repair-Only  

Individuals may opt for both licenses Test-and-Repair 
*Inspectors may work in a Test-Only or Test-and-Repair 
station. 

 
 

2 Q: When did the Smog Check License Restructure begin? 
 

A: Implementation of the new Inspector and Repair Technician licenses and 
the new Repair Station license began August 1, 2012.   

 
 
Smog Check Stations 
 

3 Q: Does the Repair-Only station license allow an automotive repair 
dealer (ARD) to perform Smog Check related repairs?  

 
A: Yes, with a Repair-Only station license, an ARD may perform Smog Check 
repairs and advertise for those repairs.  Additionally, the repairs performed 
under this license may qualify their customers for a repair cost waiver, if 
needed.   
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4 Q: Does an automotive repair dealer need a Smog Check station license 
to perform repairs associated with an illuminated Check Engine light? 
 

A: In accordance with Health and Safety Code Section 44032, all Smog Check 
related repairs, including repairs associated with an illuminated Check Engine 
light must be performed by a Licensed Repair Technician working at a 
Licensed Smog Check Repair-Only Station or Test-and-Repair Station.  
 
Emissions repairs not related to Smog Check may be performed by an 
automotive repair dealer (ARD).  However, because the Check Engine light is 
a function of the vehicle’s emission control system (OBDII equipped vehicles), 
the ARD, like a Licensed Smog Check Station, must be aware of all options 
available to a consumer for emissions repairs, including repairs covered by 
any applicable emissions warranty.  
 
It’s important to note that the repairs performed by a Licensed Smog Check 
Station may apply toward a repair cost waiver.  Additionally, depending on 
eligibility, low-income consumers may qualify for repair assistance through the 
Bureau’s Consumer Assistance Program.   
 

 
5 Q How much does it cost to apply for a Repair-Only station license?  

 
A: The application fee for a Repair-Only station license is $100.  This $100 
fee applies to both the initial and annual renewal applications.  
 
 

6 Q: Do Repair-Only stations have minimum equipment requirements? 
 

A: Yes. Smog Check Repair-Only stations must have diagnostic equipment 
and repair tools for diagnosing and repairing engines, ignition systems, fuel 
systems, emission control systems, computer engine control systems, and 
other related components for each vehicle type that the station diagnoses and 
repairs.  Repair-Only stations that only repair diesel powered vehicles are not 
required to posses equipment needed for the repair of gasoline powered 
vehicles.  Repair-Only stations are not required to have inspection equipment, 
since that type of station is prohibited, based on its license classification, from 
performing any Smog Check inspections.  For specific equipment and tool 
requirements, refer to the Repair-Only Station Checklist located under the 
Industry tab on the Smog Check Website. 
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7 Q: Does the license restructure affect equipment requirements for Smog 

Check Test-Only or Test-and-Repair station? 
 

A: No, the station equipment requirements for Smog Check Test-Only and 
Test-and-Repair stations remain the same. 

 
 
8 Q: Does a Repair-Only station have to employ a Licensed Smog Check 

Repair Technician? 
 

A: Yes. A Repair-Only station must employ at least one Licensed Smog 
Check Repair Technician.  A current EA or EB test-and-repair license will also 
satisfy this requirement.  Upon license renewal, the licensed individual must 
choose to become a Licensed Smog Check Repair Technician.  

 
 
9 Q: How do I apply for a Smog Check Repair-Only station license?  

 
A: Applications are available on the BAR Web site at 
www.smogcheck.dca.ca.gov, under the Industry tab.  You may also call 
BAR’s Licensing Unit at (916) 403-8477 or toll free at (855) 735-0462 to 
request an application.  Complete the application and return it with the 
application fee to the mailing address listed on the application.   
 
 

10 Q: Can Repair-Only stations participate in the Consumer Assistance 
Program? 
 
A: Since Repair-Only stations are not licensed to perform Smog Check 
inspections, they cannot be STAR certified and therefore cannot participate in 
the Consumer Assistance Program (CAP).  However, like other Smog Check 
stations, they are expected to understand and communicate all options 
available to consumers for emissions-related repairs, including the repairs 
offered through CAP and any applicable manufacturer emissions warranties.   
 
Only STAR-certified stations are authorized to provide repair assistance 
services under the Consumer Assistance Program.   
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11 Q: Can a Repair-Only station sublet Smog Check inspections and 

repairs? 
 

A: Smog Check inspections may not be sublet by any station, including 
Repair-Only stations.  The sublet of Smog Check related repairs is prohibited 
except under of the following circumstances:  
 
1. Repairs of exhaust systems that are normally performed by muffler shops, 

provided that the malfunction has been previously diagnosed by the 
specific Smog Check station originally authorized by the customer to 
perform repairs to the vehicle.  
 

2. Repairs of individual components that have been previously diagnosed as 
being defective and that have been removed by the Smog Check station 
originally authorized by the customer to perform repairs to the vehicle.  

 
3. Repairs of diesel-powered vehicles provided the Smog Check station has 

obtained authorization from the customer to sublet repairs to the vehicle.  
 

4. Repairs to a vehicle's transmission provided the Smog Check station has 
obtained authorization from the customer to sublet repairs to the vehicle.  

 
5. Corrections to the vehicle's on-board computer systems' software 

provided that the malfunction has been previously diagnosed by the Smog 
Check station originally authorized by the customer to perform repairs to 
the vehicle.  

 
In any of these cases, the Smog Check station originally authorized by the 
customer to perform the repairs is responsible for the repair in the same 
manner as if the station or its employees had done the repair.  At the request 
of the customer, the station must inform the customer where the sublet work 
will be performed.  

 
The Repair-Only station license provides automotive repair dealers that 
specialize in particular types of repair or the repair of particular types of 
vehicles the opportunity to perform Smog Check related repairs, thus 
minimizing any need to sublet repairs. 
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Smog Check Inspectors and Technicians 
 
 

12 Q: How does licensing restructure affect individuals licensed before 
August 1, 2012?  

 
A: Existing licenses for both stations and technicians are not affected. Current 
EB or EA “test-and-repair” technician licenses will remain valid through their 
normal term.  At the time of license renewal, the licensed individual will have 
the option to select the license or combination of licenses that best suits his or 
her needs and qualifications.  See questions 24 and 25 for more information. 
 
The restructure eliminated the option for an Intern Technician license.  Any 
existing Intern licenses will remain valid through their normal term.  

 
 
13 Q: What are the qualification requirements for the Smog Check 

Inspector license? 
 

A: Applicants for the Inspector license must pass a state licensing 
examination.  Before taking the exam, candidates with minimal or no 
experience must complete both Level 1 Engine and Emission Controls 
training and Level 2 Smog Check training. This training must be completed 
within 2 years prior to applying for the Inspector license.  

 
Candidates who demonstrate that they meet one of the three experience 
prerequisites below must successfully complete Level 2 Smog Check training 
within the last 2 years.  Experienced candidates are not required to take Level 
1 Engine and Emission Control training.  

 
Proof of Experience: Possess ASE A6, A8 and L1 certifications; or possess an AA/AS degree 
or a Certificate in automotive technology and have 1-year experience; or have 2 years 
experience and have completed 72-hour BAR Specified Diagnostic and Repair Training. 

 
 

14 Q: Can a licensed Smog Check Inspector perform any repairs?  
 
A: Licensed Inspectors are not allowed to perform any Smog Check related 
repairs, with the exception of the replacement of a fuel cap, minor repair of a 
component damaged by the Inspector during an inspection, or the 
reconnection of hoses or vacuum lines.  
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15 Q: What are the qualification requirements for the Repair Technician 
License?  

 
A: Candidates may qualify for the Smog Check Repair Technician license in any 
one of the following four ways: 

 
1) Possess certification in the categories of Electrical/Electronic Systems 

(A6), Engine Performance (A8) and Advanced Engine Performance 
Specialist (L1) from the National Institute for Automotive Service 
Excellence and pass the state licensing examination; or 

 
2) Possess an Associate of Arts or Associate of Science degree or higher in 

Automotive Technology from a state accredited or recognized college, 
public school, or trade school, and have one year automotive repair 
experience in the engine performance area, and pass the state licensing 
examination; or  

 
3) Possess a certificate in automotive technology from a state accredited or 

recognized college, public school, or trade school with a minimum of 720 
hours of course work that includes at least 280 hours in the engine 
performance area, and have one year of automotive repair experience in 
the engine performance area, and pass the state licensing examination; or 

 
4) Have a minimum of two years of automotive repair experience in the 

engine performance area, and successfully complete bureau specified 
diagnostic and repair training within the last five years, and pass the state 
licensing examination. 

 
 

16 Q: Are there separate licenses for the Basic and Enhanced Smog Check 
program areas?  

 
A: No. There are two licenses available: Smog Check Inspector and Smog 
Check Repair Technician.  Both of these licenses are available and valid 
statewide for employment in all Smog Check program areas.  The Basic (EB) 
and Enhanced program area (EA) designations associated with the old Test-
and-Repair license was eliminated under licensing restructure. Individuals 
currently holding an EA or EB license will stop seeing this designation when 
they renew their license. 

 
 

17 Q: Are candidates for the Inspector license required to pass a licensing 
examination? 

 
A: Yes.  State law (H&S 44014) requires that candidates for licensure pass a 
qualification examination administered by BAR. 
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18 Q: Are candidates for the Repair Technician license required to pass a 
licensing examination? 

 
A: Yes. State law (H&S 44014) requires that candidates for licensure pass a 
qualification examination administered by BAR. 

 
 

19 Q: How do I apply for the Smog Check Inspector and/or Repair 
Technician license?  

 
A: A single application can be used to apply for the Inspector license and/or 
Repair Technician license. The application is available on the BAR Web site 
at www.smogcheck.dca.ca.gov under the Industry tab.  You may also call 
BAR’s Licensing Unit at (916) 403-8477, or toll free at (855) 735-0462 to 
request an application.  Complete the application and return it to the BAR 
Licensing Unit with the application fee to the mailing address listed on the 
application.  

 
 

20 Q: Is update training required when renewing an Inspector license? 
 

A: Yes. Licensed Inspectors are will be required to complete up to 4 hours of 
update training when renewing their license. Training may be offered on-line 
and likely related to program improvements or changes in vehicle technology.  
BAR will provide advanced notification on the Smog Check Web site, through 
ET Blasts and Newsletters.  
 
 

21 Q: Is update training required when renewing a Repair Technician 
license? 

 
A:  Yes. Licensed Repair Technicians are required to complete a minimum of 
16 hours* of update training every two 2 years. Update training is offered as 
on-going education by BAR certified schools.  BAR-certified schools and 
instructors offer training classes in which they determine are necessary for 
technicians to stay current with vehicle technology.  In turn, licensees may 
choose the type of training that best suits their particular needs.  This needs 
based process ensures that quality repairs continue to be a focus of the 
Smog Check Program. 

 
*An individual with both the Inspector and Repair Technician license is not required 
to complete more than 16 hours of update training.  However, any update training 
required to renew the Inspector license must be completed, regardless of the number 
of hours completed for the Repair Technician license.  Certified schools may offer 4, 
8 or 16 hour training courses for technician renewal, depending on student 
needs/demand.  
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22 Q: What are the renewal requirements for the Smog Check Repair 

Technician License? 
 

A: To renew the Repair Technician license, a licensee must possess all three 
of the following certifications from the National Institute for Automotive 
Service Excellence (ASE): Electrical/Electronic Systems (A6), Engine 
Performance (A8) and Advanced Engine Performance Specialist (L1), and 
have successfully completed 16 hours of update training within the last two 
years.  

 
Renewal applicants must complete a renewal form providing proof that they 
have all three current the ASE certifications along with proof of completing the 
required update training.  Applicants must submit this form along with the 
application fee to the BAR Licensing Unit. 
 
A Repair Technician who has completed the BAR Specified Diagnostic and 
Repair Training is not required to possess the ASE certifications.  The BAR 
Specified Diagnostic and Repair Training is valid for 5 years.  
 
 

23 Q: Is an individual with an existing Test-and-Repair license (EA or EB) 
required to take a qualification examination when applying for either the 
Inspector license or Repair Technician license? 

A: No, a currently licensed individual is not required to take a qualification 
examination for either the Inspector license or Repair Technician license.  The 
individual has the option, as provided on the license renewal form, to select one 
or both licenses based on his or her professional interests and qualifications.  

 Individuals with an existing EA or EB license who choose to renew with 
only the Inspector license, do not have to meet any new qualifications and 
are currently not required to obtain any update training.  

 
 Individuals with an existing EA or EB license who choose to renew with 

only the Repair Technician license, or with both the Inspector and Repair 
Technician licenses, must have completed 16 hours of update training.  In 
addition, they must possess current ASE certifications (A-6, A-8 and L-1), 
or have current alternative training courses, or have completed the new 
BAR Specified Diagnostic and Repair Training.  See question 24 for more 
information.  
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24 Q: Can an existing Test-and-Repair Technician (EA or EB) qualify to 
renew with the Repair Technician license using the old alternative training 
courses, or does the technician have to possess the ASE certifications?  

 
A: Through July, 2014, an existing EA or EB technician can renew with a Repair 
Technician license using alternative training as a substitute for the ASE A-6, A-8 
and L-1 certifications, provided the alternative training courses are current 
(alternative courses are valid for 5 years). However, beginning August 1, 2014, 
as their old alternative courses expire they must obtain the corresponding ASE 
certifications, or they must complete the 72-hour BAR Specified Diagnostic and 
Repair Training, when renewing their license.  

 
Alternative training courses will remain available for existing EA and EB 
technicians renewing with the Repair Technician license through July 2014 only.  
As of August 1, 2014, the alternative training will no longer be available.  

 
 

25 Q: How do I find out about the BAR Specified Diagnostic and Repair 
Training? 

 
A: BAR Specified Diagnostic and Repair Training is administered by BAR-
certified schools and is intended to provide students with comprehensive 
knowledge related to the diagnosis and repair of Smog Check failures.  
Repair Technician candidates with at least two years of engine performance 
repair experience may complete this training to qualify for the state licensing 
examination.  BAR Specified Diagnostic and Repair Training is a singular 
training program consisting of a minimum 72 hours of course work.  The 
training is valid for 5 years and individuals who have completed this training 
can use it to substitute for the ASE A-6, A-8 and L-1 certifications when 
renewing the Repair Technician license.  The Industry tab on the Smog 
Check Web site provides a School Locator tool that helps individuals find a 
BAR-certified school in their area.  
 
 


